dilluns, 11 d’octubre del 2010

La URV es digitalitza

La digitalització és un fenomen que està present en molts àmbits de la nostra vida, ens fa avançar i a vegades retrocedir evolutivament parlant. Fa uns anys (no masses) un dispositiu d'aproximadament mig full DIN A4 de grandària i uns 150 g de pes; com a magatzem d'informació era propi d'una pel·lícula futurista. Qui s'hagués imaginat que podríem arribar a tenir tots els volums de l'enciclopèdia catalana en un aparell amb l'aparença d'una llibreta de tapa dura dels xinos?

La nostra facultat és una institució que es va adaptant als diversos canvis tecnològics, propis del temps que vivim, i és que des de principis d'aquest mes la biblioteca de la Universitat Rovira i Virgili ha obert el servei de préstec de lectors de llibres digitals, els coneguts e-readers. Es tracta d'un dispositiu que reprodueix el contingut de llibres electrònics amb la tecnologia de la tinta electrònica, la qual segons els experts permet llegir com es fa sobre el paper. D'ara endavant tota la comunitat universitària té accés aquest servei que permet reproduir continguts digitals en diferents formats i a més a més té un bon magatzem d'informació. Són aproximadament 12.000 els llibres electrònics que hi ha en servei de préstec.

La nostra universitat forma part del programa "Territorio E-book, lecturas sin fin" promogut per la Fundación Germán Sánchez Ruiperez, que es dedica a difondre i promoure la cultura del llibre i la lectura. A finals del curs passat el CRAI (Centre de Recursos per a l´Aprenentatge i la Investigació de la URV) va donar a conèixer aquest nou dispositiu electrònic als estudiants de la universitat a través de la campanya "E-readers, una nova forma de llegir".

És evident que el fenomen del llibre digital representa un pas endavant, es pot arribar a tenir tota una biblioteca a la butxaca! I pot fer que sectors de la població que no solien llegir, amb aquest nou invent s'hi enganxin. Però crec que s'hauria de tractar com una eina més del segle XXI, no pas com el naixement d'una nova era per la lectura que durà a l'enterrament dels llibres que hi ha al prestatge. Imatges com les que hi ha al vídeo ens poden enlluernar i de forma inconcient fer-nos pensar que el llibre dgital acabarà substituïnt el format tradicional, però jo crec en la convivència dels dos formats, un no té perquè substituir a l'altre.

dilluns, 4 d’octubre del 2010

Un nou curs per parlar d'educació

L’irrupció de les noves tecnologies a les aules amb el programa eduCAT1x1, la introducció del llibre digital en universitats com la nostra, l’avançament de l’inici del curs a escoles i instituts amb la posterior setmana blanca entre els mesos de febrer i març, així com la implantació completa del Pla Bolonya a la URV i la resta d’universitats catalanes són alguns dels canvis que marcaran el curs escolar 2010-2011. (per veure’n més, consultar aquí)

Remodelar centres i millorar les instal·lacions és imprescindible per avançar i garantir una millora en l'educació. Poc a poc són molts els centres que es beneficien de les inversions en nous centres i ampliacions impulsades pel departament d'educació de la Generalitat de Catalunya al camp de Tarragona són tres els centres tarragonins que s'han beneficiat d'aquestes partides econòmiques. El 7 de setembre la nova escola Tarragona va obrir les seves portes amb dues línies d'educació infantil i una de primària. D'altra banda l'Institut de secundària Vidal i Barraquer ha començat el curs amb unes instal·lacions remodelades i renovades que el converteix en un dels centres més moderns de la província. No es pot dir el mateix de l'escola Riu Clar on es van començar les obres de remodelació del centre a finals del curs passat i encara no s'han finalitzat, això implicarà un esforç per part de docents i alumnes de cara al nou curs que tot just comença.

D'altra banda, val a dir que dictar lleis i canvis en el funcionament, organització i gestió de l'educació a tots els nivells no deu ser fàcil pels que les dicten i impulsen, però mirar i analitzar l'entorn no sembla que sigui el fort dels que estan més amunt. No hem de perdre de vista que la nostra societat fa gala d'un ensenyament públic que garanteix que tothom pugui aprendre i anar a l'escola. Des del meu punt de vista no sembla que introduint mecanismes de gestió privada en els centres d'ensenyament públic i retallant recursos a canvi d'un ordinador i una falsa modernització es pugui garantitzar una bona educació per a tothom. Aquestes i altres qüestions les anirem analitzant des d'una perspectiva localitzada en la ciutat de Tarragona.