dimarts, 15 de febrer del 2011

Petits consellers al consistori

Aprendre a ser un ciutadà actiu des de petit és molt important per a la formació de qualsevol persona. Vivim i convivim en comunitat i tant a l’escola com a casa ens ensenyen a respectar, cuidar i estimar el nostre entorn. Tant important és estimar el nostre entorn com saber-lo criticar i dir què ens agrada i què no.


Quan era petita a l’escola tots els divendres fèiem una assamblea, un espai on podia criticar els meus companys de classe per no haver-me deixat jugar amb ells a l’hora del pati i on podia fer propostes de millora tant de la classe com de l’escola. Jo ho anomeno el meu primer nivell de participació. És el primer espai que vaig tenir per ser escoltada per la resta de companys i professor. Sens dubte és una bona manera d’activar els ulls dels més petits. Una manera d’ensenya'ls-hi que els ulls no els tenim només per mirar, sinó per observar i entendre el que hi ha al voltant, ens ajuden a pensar i a construir opinions. I tot això es pot treure d’una simple assamblea de 3r o 4t de primària? Amb el temps veus que sí, és un granet de sorra en el llarg camí de la formació del que entenc com a ciutadà actiu.


No sé si encara es fa això, probablement li han canviat el format i li han posat un nom més modern i pedagògic però en tot cas ho trobo d’allò més positiu. Val a dir que a banda de les assamblees de classe hi ha altres mecanismes que surten del mateix sistema educatiu que incentiven la participació. Els delegats/des, aquells companys/es que representen a la classe i que de tan en tan es reuneix amb l’equip directiu de l’escola, probablement és l’espai on cada delegat exposa el que ha parlat a l’assamblea de classe. Aquests són els espais de participació que un infant es pot trobar al seu entorn més immediat i diari; l’escola.


Tarragona i diversos municipis catalans han apostat per la participació infantil portant-la a un altre nivell, la ciutat. El consell Municipal d'Infants de Tarragona es va constituir el 14 de maig de 2008 amb l'objectiu de deixar un espai als més petits perquè puguin dir la seva. Els nens i nenes de Tarragona són ciutadans i com a tal tenen dret a expressar la seva opinió i que aquesta sigui escoltada. El passat gener el Consell i els regidors de l'Ajuntament es van reunir al saló de plens del consistori i van exposar les seves propostes per millorar Tarragona.


Les escoltes que formen part del Consell són: escola El Miracle, de Pràctiques, Saavedra, Bonavista, Campclar, Cèsar August, Riu Clar, Col·legi Roig, Col·legi El Carme, Col·legi Sagrat Cor i Col·legi Sant Pau Apòstol.


Vídeos relacionats:


Consell d'infants gener 2011

Consell d'infants gener 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada