dilluns, 22 de novembre del 2010

Dret dels infants un dia mundial


El 20 de novembre de 1959 les Nacions Unides aproven la Declaració dels Drets dels Infants la qual vetlla pel benestar dels més petits. Qualsevol entitat o institució que treballi amb nens i nenes hauria de promoure i sensibilitzar tant els infants i les famílies com la societat en general sobre la importància de conèixer, exercir, respectar i defensar els drets dels infants, tant a nivell local com en l'àmbit internacional. L'educació en els drets dels infants a través de la pràctica quotidiana fa que aquests drets s'adquireixin i es puguin dur a la pràctica.

Dret a un nom i a una nacionalitat; a una alimentació, habitatge i atenció mèdica adequades; a la igualtat, sense distinció de raça, religió o nacionalitat; a la protecció contra l'abandonament i l'explotació en el treball i tots els que el segueixen són drets bàsics que s'han de conèixer perquè no a tot arreu s'apliquen i els privilegiats que gaudeixen d'aquests drets a mida que es fan grans han de ser conscients de la sort que tenen. A banda de la feina que duen a terme els agents educatius el pes més important recau en l'entorn més immediat que és el que farà que aquestes personetes creixin en un món que defensa els drets de totes les persones.

Avui en dia tenim dia mundial per a tot; del discapacitat, de la sida, dels drets humans, de la no violència, contra el càncer, contra l'homòfobia, contra la mutilació genital femenina etc, etc. A vegades em pregunto si aquests dies només serveixen per fer actes i recitar manifestos que netegen la consciència de tots els que vivim en un primer món ple de flors i violes. Però sóc de les que pensa que sempre hi ha una doble lectura és possible que hi hagi una part de parafernàlia, però els dies internacionals són per no oblidar que hi ha coses importants a reivindicar, denunciar, defensar i investigar tenint present que tot i que hi ha una data marcada al calendari aquestes reivindicacions i lluites s'han de tenir presents dia a dia.


Adreces relacionades

  • Exposició sobre els Drets dels Infants (del 15 al 30 de novembre) al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. Més informació clica aquí.
  • Sovint una bona manera de transmetre valors com aquests és a través de la lectura, Esplac (Esplais Catalans) és una associoació d'esplais laics que com agent educatiu treballa mitjançant l'educació en drets dels infants. Recentment ha publicat un conte anomenat Vet aquí els nostres drets

diumenge, 14 de novembre del 2010

Xarxa i TIC a l’abast de tots els tarragonins i tarragonines

Educació és formació i aprenentatge i no només es rep als centres educatius. Al nostre entorn més immediat també tenim ofertes,i sovint ni ho sabem. Des del passat mes d’octubre s’han posat en marxa els cursos de la xarxa de telecentres. Es tracta d’espais públics situats en centres cívics, associacions de veïns, etc que disposen d’equipaments informàtics per connectar-se a Internet gratuïtament i aprendre a utilitzar les TIC.

Avui en dia les noves tecnologies s’han apoderat completament de les nostres vides, la nostra rutina diària és consultar el correu, el facebook, el twitter, el diari o altres pàgines al menys 3 o 4 vegades al dia i ens sembla quasi impossible que hi hagi qui no ho faci. Però què passa amb tots aquells pels que l’ordinador és un invent amb moltes tecles i complicat d’utilitzar, o els que pel motiu que sigui no hi tenen accés?

Fa temps que es parla de la famosa fractura digital i poc a poc des de les institucions s’intenten idear i impulsar accions que redueixin aquesta fractura i no es faci més gran. Aquests telecentres posen a l’abast de qualsevol ciutadà tarragoní major d’edat les noves tecnologies i les seves aplicacions. Els cursos es realitzen amb programari lliure i són gratuïts i guiats. Iniciatives com aquesta són importants, ja que a vegades oblidem que no tothom ha nascut amb un ordinador sota el braç.


Adreces d'interès:

Telecentres de la ciutat de Tarragona:

http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/comunicacio/telecentres/formacio/horaris

diumenge, 7 de novembre del 2010

Escola o empresa?

Ens estem cobrint de glòria. Aquesta setmana engego el televisor i TV3 m’informa del nou decret de direcció dels centres educatius públics aprovat per la Generalitat. El rebombori torna a estar servit! Més poders als directors i directores d’escoles i instituts i ampliació de les seves funcions, ara a banda de les tasques pedagògiques també seran gestors.

Tinc entès que l'escola era un dels pocs organismes on encara hi havia un funcionament assembleari on parlant la gent s'entén. Pel que es veu un cop més, com la mare o el pare que porta el seu fill/a a l'escola, agafem la mà de l'economia i instaurem un sistema jeràrquic on el director/a és l'alt directiu que mana i "gestiona" l'empresa! Ai no! l'escola!

L'ampliació de les seves funcions no ha de ser necessàriament negativa, ara mateix tindran potestat per imposar sancions als docents en cas de faltes lleus, inpuntualitat i faltes que es creguin injustificades. Aquest tipus de tasques prenen la immortalitat funcionaria de la qual gaudien alguns vividors i vividores. Decisions com aquestes és necessari que les pugui prendre el mateix centre, ja que són els treballadors de l'escola o institut els que coneixen la realitat i comportament dels seus companys. Però si revisem el que acabo de dir, en tot moment parlo en plural ja que sóc del parer que les decisions s'han de prendre per consens o votació i no per posició jeràrquica. Ara mateix els directors i directores podran prendre decisions sense necessitat d'escoltar què pensa el claustre i el consell escolar.

L'elecció del director es farà per mèrits i serà avaluat cada quatre anys, si passa l'examen cobrarà un suplement econòmic, també tenen possibilitat de buscar recursos fora dels que se'ls ofereix des del Departament d'Educació, com per exemple llogar les instal·lacions del centre. Aquestes entre d'altres són algunes de les novetats que ofereixen aquest nou decret, la gran majoria amb un toc empresarial que pot posar en perill l'educació pública, perquè gestió empresarial i rendibilitat no ha de ser sinònim d'escola.

dilluns, 1 de novembre del 2010

I perquè?

I perquè? I perquè? Podríem dir quantes vegades hem sentit aquesta pregunta? Ja sigui passejant pel carrer, en una pel·lícula, a un nebot, un cosí, un amic amb fills o els fills propis, aquesta és una pregunta que quan ets petit la tens a la boca cada dos per tres. Quan comencem a descobrir el món la única manera d'entendre el nostre entorn és preguntant el Perquè de tot el que passa al nostre voltant. En canvi quan som més grans i no entenem alguna cosa no ens solem quedar parats; llegim, busquem, indaguem, debatem fins que trobem una resposta al nostre dubte.

La curiositat és un requisit indispensable per estar a la universitat i els nens i nenes és una qualitat que tenen constantment a flor de pell. Aprofitant la benentesa la Universitat dels nens i les nenes de Catalunya (UdN.cat) ha sumat infants i universitat per obrir la cultura i la ciència a un miler de nens i nenes de cinquè de primària. "L'escola a la Universitat" és el nom del projecte que impulsat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

Són moltes les activitats que s'han dut a terme a les diferents universitats públiques catalanes. Des d'explicar i comprovar perquè les fruites i hortalisses tenen textures, sabors i olors diferents ("Els cinc sentits posats en les fruites i les hortalises", Universitat de Lleida), passant pel descobriment i capacitats sonores, creatives i comunicatives que té la ràdio (Exploradors sonors, Universitat Pompeu Fabra), entre altres sis temàtiques més. Pel que fa la nostra URV són dues escoles de Tarragona, una de Salou i una de Cambrils les que amb un total de 140 nens i nenes han visitat el Campus Secelades. Els infants han fet de petits investigadors en salut i han après coses sobre com actuen els medicaments. L'activitat que han dut a terme (Investi5; Investigadors en Salut) ha consistit en dissenyar una presentació d'un medicament que actuï de forma ràpida i que tingui bon gust.

Projectes com aquest fan reflexionar sobre la importància que té l'essència d'estudiar. Perquè més enllà de tenir formació i estudis per arribara treballar d'allò que t'agrada, o que menys et desagrada, la universitat serveix per despertar curiositat i posar en pràctica tot el que representa que has anat adquirint al llarg de la teva escolaritat, totes aquelles eines que t'ajuden a entendre una mica millor (mai del tot) el perquè de els coses.


Altres adreces relacionades: