diumenge, 7 de novembre del 2010

Escola o empresa?

Ens estem cobrint de glòria. Aquesta setmana engego el televisor i TV3 m’informa del nou decret de direcció dels centres educatius públics aprovat per la Generalitat. El rebombori torna a estar servit! Més poders als directors i directores d’escoles i instituts i ampliació de les seves funcions, ara a banda de les tasques pedagògiques també seran gestors.

Tinc entès que l'escola era un dels pocs organismes on encara hi havia un funcionament assembleari on parlant la gent s'entén. Pel que es veu un cop més, com la mare o el pare que porta el seu fill/a a l'escola, agafem la mà de l'economia i instaurem un sistema jeràrquic on el director/a és l'alt directiu que mana i "gestiona" l'empresa! Ai no! l'escola!

L'ampliació de les seves funcions no ha de ser necessàriament negativa, ara mateix tindran potestat per imposar sancions als docents en cas de faltes lleus, inpuntualitat i faltes que es creguin injustificades. Aquest tipus de tasques prenen la immortalitat funcionaria de la qual gaudien alguns vividors i vividores. Decisions com aquestes és necessari que les pugui prendre el mateix centre, ja que són els treballadors de l'escola o institut els que coneixen la realitat i comportament dels seus companys. Però si revisem el que acabo de dir, en tot moment parlo en plural ja que sóc del parer que les decisions s'han de prendre per consens o votació i no per posició jeràrquica. Ara mateix els directors i directores podran prendre decisions sense necessitat d'escoltar què pensa el claustre i el consell escolar.

L'elecció del director es farà per mèrits i serà avaluat cada quatre anys, si passa l'examen cobrarà un suplement econòmic, també tenen possibilitat de buscar recursos fora dels que se'ls ofereix des del Departament d'Educació, com per exemple llogar les instal·lacions del centre. Aquestes entre d'altres són algunes de les novetats que ofereixen aquest nou decret, la gran majoria amb un toc empresarial que pot posar en perill l'educació pública, perquè gestió empresarial i rendibilitat no ha de ser sinònim d'escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada