dilluns, 1 de novembre del 2010

I perquè?

I perquè? I perquè? Podríem dir quantes vegades hem sentit aquesta pregunta? Ja sigui passejant pel carrer, en una pel·lícula, a un nebot, un cosí, un amic amb fills o els fills propis, aquesta és una pregunta que quan ets petit la tens a la boca cada dos per tres. Quan comencem a descobrir el món la única manera d'entendre el nostre entorn és preguntant el Perquè de tot el que passa al nostre voltant. En canvi quan som més grans i no entenem alguna cosa no ens solem quedar parats; llegim, busquem, indaguem, debatem fins que trobem una resposta al nostre dubte.

La curiositat és un requisit indispensable per estar a la universitat i els nens i nenes és una qualitat que tenen constantment a flor de pell. Aprofitant la benentesa la Universitat dels nens i les nenes de Catalunya (UdN.cat) ha sumat infants i universitat per obrir la cultura i la ciència a un miler de nens i nenes de cinquè de primària. "L'escola a la Universitat" és el nom del projecte que impulsat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

Són moltes les activitats que s'han dut a terme a les diferents universitats públiques catalanes. Des d'explicar i comprovar perquè les fruites i hortalisses tenen textures, sabors i olors diferents ("Els cinc sentits posats en les fruites i les hortalises", Universitat de Lleida), passant pel descobriment i capacitats sonores, creatives i comunicatives que té la ràdio (Exploradors sonors, Universitat Pompeu Fabra), entre altres sis temàtiques més. Pel que fa la nostra URV són dues escoles de Tarragona, una de Salou i una de Cambrils les que amb un total de 140 nens i nenes han visitat el Campus Secelades. Els infants han fet de petits investigadors en salut i han après coses sobre com actuen els medicaments. L'activitat que han dut a terme (Investi5; Investigadors en Salut) ha consistit en dissenyar una presentació d'un medicament que actuï de forma ràpida i que tingui bon gust.

Projectes com aquest fan reflexionar sobre la importància que té l'essència d'estudiar. Perquè més enllà de tenir formació i estudis per arribara treballar d'allò que t'agrada, o que menys et desagrada, la universitat serveix per despertar curiositat i posar en pràctica tot el que representa que has anat adquirint al llarg de la teva escolaritat, totes aquelles eines que t'ajuden a entendre una mica millor (mai del tot) el perquè de els coses.


Altres adreces relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada