dilluns, 22 de novembre del 2010

Dret dels infants un dia mundial


El 20 de novembre de 1959 les Nacions Unides aproven la Declaració dels Drets dels Infants la qual vetlla pel benestar dels més petits. Qualsevol entitat o institució que treballi amb nens i nenes hauria de promoure i sensibilitzar tant els infants i les famílies com la societat en general sobre la importància de conèixer, exercir, respectar i defensar els drets dels infants, tant a nivell local com en l'àmbit internacional. L'educació en els drets dels infants a través de la pràctica quotidiana fa que aquests drets s'adquireixin i es puguin dur a la pràctica.

Dret a un nom i a una nacionalitat; a una alimentació, habitatge i atenció mèdica adequades; a la igualtat, sense distinció de raça, religió o nacionalitat; a la protecció contra l'abandonament i l'explotació en el treball i tots els que el segueixen són drets bàsics que s'han de conèixer perquè no a tot arreu s'apliquen i els privilegiats que gaudeixen d'aquests drets a mida que es fan grans han de ser conscients de la sort que tenen. A banda de la feina que duen a terme els agents educatius el pes més important recau en l'entorn més immediat que és el que farà que aquestes personetes creixin en un món que defensa els drets de totes les persones.

Avui en dia tenim dia mundial per a tot; del discapacitat, de la sida, dels drets humans, de la no violència, contra el càncer, contra l'homòfobia, contra la mutilació genital femenina etc, etc. A vegades em pregunto si aquests dies només serveixen per fer actes i recitar manifestos que netegen la consciència de tots els que vivim en un primer món ple de flors i violes. Però sóc de les que pensa que sempre hi ha una doble lectura és possible que hi hagi una part de parafernàlia, però els dies internacionals són per no oblidar que hi ha coses importants a reivindicar, denunciar, defensar i investigar tenint present que tot i que hi ha una data marcada al calendari aquestes reivindicacions i lluites s'han de tenir presents dia a dia.


Adreces relacionades

  • Exposició sobre els Drets dels Infants (del 15 al 30 de novembre) al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. Més informació clica aquí.
  • Sovint una bona manera de transmetre valors com aquests és a través de la lectura, Esplac (Esplais Catalans) és una associoació d'esplais laics que com agent educatiu treballa mitjançant l'educació en drets dels infants. Recentment ha publicat un conte anomenat Vet aquí els nostres drets

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada